Ciastka grzybki – najprostszy przepis

Ciastka grzybki - najprostsze

Zrobienie grzybków z muffinów nie sprawi kłopotu nawet dzieciom. Kiedy ich kapelusze pomaluje się czekoladą, ciastka wyglądają prawie jak prawdziwe podgrzybki albo prawdziwki. Możecie upiec ciasto z dowolnego przepisu. Ważne jest, żeby powierzchnia babeczek nie pękała podczas wyrastania w piekarniku. Jeśli macie formę do babeczek z wgłębieniami, już możecie zabierać się do pracy!

Materiały i narzędzia

  • ciasto na muffiny – ja robię ciasto ucierane
  • forma do małych muffinów z wgłębieniami o gładkich brzegach*
  • krem do sklejania grzybków – użyłam czekoladowo-orzechowego z marketu
  • czekolada – ok. 150 g (najlepiej mleczna)
  • śmietanka – użyłam 30%, lepiej byłoby 36%, połowa ilości czekolady
  • szpatułka do smarowania
  • ostry nóż
  • rękaw cukierniczy z końcówką, jeśli chcecie nadziewać ciastka

Słodkie muffiny przeważnie przyrządzam z ciasta ucieranego. Jest słodkie, wilgotne i treściwe. Przygotowuje się je szybko, w jednym naczyniu. Dobrze widać kiedy jest upieczone i nie trzeba obawiać się zakalca. Świetnie smakuje jako muffiny ze słodkimi dodatkami jak również jako ciasto z owocami i kruszonką. Idealnie nadaje się do ciastek – grzybków, bo wyrasta z foremki, tworząc kopułkę, a wierzch babeczki po upieczeniu jest gładki.

Ciastka grzybki - materiały

Ciasto ucierane – składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła (200g) lub magaryny(250g)
  • 5 jaj
  • cukier waniliowy albo kilka kropli olejku

Masło z cukrem i cukrem waniliowym (aromatem) utrzeć krótko mikserem. Następnie, ucierając, wbijać po kolei jaja. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie blachy babeczek na grzybki. (Możecie też upiec ciasto w formie 24 cm na 34 cm, a jeśli chcecie, żeby było wyższe, to w pomnóżcie składniki razy 1,5.)

Przygotowanie muffinów

Do przygotowania babeczek potrzebna jest forma o gładkich zagłębieniach. Moja forma ma 12 otworów o średnicy 4 cm i głębokości 2cm. Dostaniecie taką w Pepco za 20 zł a ostatnio widziałam podobne też w Lidlu. (Miały trochę głębsze otwory więc grzybki miałyby ładniejsze, dłuższe nóżki.)

 

Babeczki grzybki - przygotowanie ciasta

Babeczki na grzybki piecze się jak zwykle, z tą różnicą, że foremki całkowicie napełnia się ciastem. Kapelusz grzybka powstaje z ciasta, które podczas pieczenia wypływa poza obręb otworu. Muffiny z ciast ucieranego pieką się przez 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem.

Wskazówki

  • Jeśli pieczecie ciasto ucierane, formy z nieprzywierająca powłoką nie musicie smarować tłuszczem. Pamiętajcie tylko, żeby wyjąć muffiny zaraz po upieczeniu.
  • Nie nakładajcie do foremek ciasta z górką! Jeśli wypłynie go za dużo, kapelusze grzybków połączą się.

Muffiny na ciastka grzybki

Kiedy muffiny zostaną wyjęte z foremek, osoba z większą wyobraźnią zobaczy już kształt podobny do grzybka. Nóżki grzybów jadalnych zwykle są szersze u podstawy. Ostrym nożem odcinamy część babeczki z wnętrza formy od kopułki, która powstała podczas pieczenia i mocujemy odwrotnie z użyciem kremu.

Ciastka grzybki -jak zrobić

Ja nakładałam krem z końcówki rękawa cukierniczego i przy okazji nadziewałam kapelusze grzybków. Jeśli nie macie rękawa, możecie nakładać krem łyżeczką.

Ciastka grzybki wykonanie

Kapelusze sklejonych grzybków posmarujcie polewą z czekolady i śmietanki.

Polewa z czekolady i śmietanki

  • 150 g pokrojonej czekolady
  • 75 g śmietanki 30% lub 36%

Czekoladę roztapia się ze śmietanką kąpieli wodnej, pod koniec roztapiania mieszając.

Wskazówka

Najlepsza na polewę jest czekolada mleczna. Polewa jest płynna i powierzchnia kapeluszy pozostaje gładka. Polewa z gorzkiej czekolady ma bardziej stałą konsystencję i po każdy dotknięciu szpatułki do smarowania zostają ślady. Polewa z czekolady mlecznej bardziej smakuje dzieciom.

Ciastka grzybki czekolada mleczna i gorzka

Posmarowane polewą grzybki zostawiamy na noc temperaturze pokojowej. Polewa częściowo zastyga a częściowo wysycha. Na powierzchni tworzy się matowa skorupka. Można delikatnie jej dotykać i schować ciastka do pojemników.

Ciastka grzybki prawdziwki borowiki

Ciastka grzybki maślaki

Ciastka grzybki podgrzybki

Podobał Ci się wpis? Nie? Powiedz mi o tym. Polub mój fanpage lub profil instagramowy. Odzew czytelników nadaje sens mojej pracy, a Wy, obserwując profile, dostajecie regularnie nowe pomysły.

Inne ciekawe ciasteczka

Ciastka formowane rękami (misie i inne)

Lukrowe oczka do słodyczy („ciastka głowy” – mój syn)

Pierniczki zdobione żurawiną

Duże pierniki z łatwymi ozdobami

 

Jak robić myszkę z ostatniego zdjęcia?

Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest

Może Ci się również spodoba

  • Na miniaturce myślałam, że to prawdziwe grzybki 😀

    • Ooo, ale fajnie, że się nabrałaś! 😀 Mój mąż poznał, że to oszustwo, ale widział na żywo z bliska. 😉

  • Serdecznie dziękuję za tak miłe komplementy. 🙂

  • Serdecznie dziękuję!❤️

  • Wyglądają genialnie! Pamiętam z dzieciństwa ciastka grzybki, jak ja je uwielbiałam 🙂

    • Ja też! Ostatnio trafiłam na nie w cukierni i się rozmarzyłam. 🙂 Były z powidłem śliwkowym i kremem budyniowym. W tej cukierni oferują tradycyjne ciasta i wszystko smakuje jak domowe. Pycha! 🙂

  • Genialne! 😀
    A gdzie taką foremkę zdobyć?:)

    • Moja jest z Pepco, bywają też w Lidlu i w marketach pewnie znajdziesz. Kosztują około 20 zł. 🙂

  • Dana R

    Dzięki za podanie dokładnego sposobu wykonania. Jesteś super 🙂 Powodzenia w dalszych działaniach:)

    • Serdecznie dziękuję za miły komentarz! Pozdrawiam!

  • To będzie fajna dekoracja na stole podczas przyjęcia. Dzięki za inspirację!!!

    • Super, że znalazłaś u mnie coś ciekawego. <3 Dziękuję za komentarz. 🙂