Ciastka grzybki – najprostszy przepis
Zrobienie grzybków z muffinów nie sprawi kłopotu nawet dzieciom. Kiedy ich kapelusze pomaluje się czekoladą, ciastka wyglądają prawie jak prawdziwe podgrzybki albo prawdziwki. Możecie upiec ciasto z dowolnego przepisu. Ważne jest, żeby powierzchnia babeczek nie pękała podczas wyrastania w piekarniku. Jeśli macie formę do babeczek z wgłębieniami, już możecie zabierać się do pracy!
Materiały i narzędzia
- ciasto na muffiny – ja robię ciasto ucierane
- forma do małych muffinów z wgłębieniami o gładkich brzegach*
- krem do sklejania grzybków – użyłam czekoladowo-orzechowego z marketu
- czekolada – ok. 150 g (najlepiej mleczna)
- śmietanka – użyłam 30%, lepiej byłoby 36%, połowa ilości czekolady
- szpatułka do smarowania
- ostry nóż
- rękaw cukierniczy z końcówką, jeśli chcecie nadziewać ciastka
Słodkie muffiny przeważnie przyrządzam z ciasta ucieranego. Jest słodkie, wilgotne i treściwe. Przygotowuje się je szybko, w jednym naczyniu. Dobrze widać kiedy jest upieczone i nie trzeba obawiać się zakalca. Świetnie smakuje jako muffiny ze słodkimi dodatkami jak również jako ciasto z owocami i kruszonką. Idealnie nadaje się do ciastek – grzybków, bo wyrasta z foremki, tworząc kopułkę, a wierzch babeczki po upieczeniu jest gładki.
Ciasto ucierane – składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- kostka masła (200g) lub magaryny(250g)
- 5 jaj
- cukier waniliowy albo kilka kropli olejku
Masło z cukrem i cukrem waniliowym (aromatem) utrzeć krótko mikserem. Następnie, ucierając, wbijać po kolei jaja. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
Z tej porcji ciasta wyszły mi dwie blachy babeczek na grzybki. (Możecie też upiec ciasto w formie 24 cm na 34 cm, a jeśli chcecie, żeby było wyższe, to w pomnóżcie składniki razy 1,5.)
Przygotowanie muffinów
Do przygotowania babeczek potrzebna jest forma o gładkich zagłębieniach. Moja forma ma 12 otworów o średnicy 4 cm i głębokości 2cm. Dostaniecie taką w Pepco za 20 zł a ostatnio widziałam podobne też w Lidlu. (Miały trochę głębsze otwory więc grzybki miałyby ładniejsze, dłuższe nóżki.)
Babeczki na grzybki piecze się jak zwykle, z tą różnicą, że foremki całkowicie napełnia się ciastem. Kapelusz grzybka powstaje z ciasta, które podczas pieczenia wypływa poza obręb otworu. Muffiny z ciast ucieranego pieką się przez 20-25 minut w 180°C z termoobiegiem.
Wskazówki
- Jeśli pieczecie ciasto ucierane, formy z nieprzywierająca powłoką nie musicie smarować tłuszczem. Pamiętajcie tylko, żeby wyjąć muffiny zaraz po upieczeniu.
- Nie nakładajcie do foremek ciasta z górką! Jeśli wypłynie go za dużo, kapelusze grzybków połączą się.
Kiedy muffiny zostaną wyjęte z foremek, osoba z większą wyobraźnią zobaczy już kształt podobny do grzybka. Nóżki grzybów jadalnych zwykle są szersze u podstawy. Ostrym nożem odcinamy część babeczki z wnętrza formy od kopułki, która powstała podczas pieczenia i mocujemy odwrotnie z użyciem kremu.
Ja nakładałam krem z końcówki rękawa cukierniczego i przy okazji nadziewałam kapelusze grzybków. Jeśli nie macie rękawa, możecie nakładać krem łyżeczką.
Kapelusze sklejonych grzybków posmarujcie polewą z czekolady i śmietanki.
Polewa z czekolady i śmietanki
- 150 g pokrojonej czekolady
- 75 g śmietanki 30% lub 36%
Czekoladę roztapia się ze śmietanką kąpieli wodnej, pod koniec roztapiania mieszając.
Wskazówka
Najlepsza na polewę jest czekolada mleczna. Polewa jest płynna i powierzchnia kapeluszy pozostaje gładka. Polewa z gorzkiej czekolady ma bardziej stałą konsystencję i po każdy dotknięciu szpatułki do smarowania zostają ślady. Polewa z czekolady mlecznej bardziej smakuje dzieciom.
Posmarowane polewą grzybki zostawiamy na noc temperaturze pokojowej. Polewa częściowo zastyga a częściowo wysycha. Na powierzchni tworzy się matowa skorupka. Można delikatnie jej dotykać i schować ciastka do pojemników.
Podobał Ci się wpis? Nie? Powiedz mi o tym. Polub mój fanpage lub profil instagramowy. Odzew czytelników nadaje sens mojej pracy, a Wy, obserwując profile, dostajecie regularnie nowe pomysły.
Inne ciekawe ciasteczka
Ciastka formowane rękami (misie i inne)
Lukrowe oczka do słodyczy („ciastka głowy” – mój syn)
Duże pierniki z łatwymi ozdobami