Duże serca z piernika doskonałe na Walentynki!

Duże serca z piernika, wzorowane na ciastkach, które kupowało się na odpuście, kiedy byłam dzieckiem.

Moje serca, zamiast kolorowym lukrem, są ozdobione bakaliami, a ich zrobienie nie sprawi nikomu trudności. Doskonałe na Walentynki!

Ciastka, świeżo po upieczeniu, pokazałam Wam już
w przednim wpisie, tutaj znajdziecie przepis. Dziś pokażę Wam, jak je ozdobiłam.

Materiały

  • serca z piernika
  • czekolada: u mnie biała + cukier puder i mleczna
  • bakalie – np. jagody goji, suszona żurawina, słonecznik

Na temat wykonania nie trzeba wiele pisać. Wzory
na ciastkach najpierw układałam na sucho, a później odtwarzałam na polewie.
Jeśli Wasz wzór jest skomplikowany, możecie wspomóc się zdjęciem.

Ciastka smarowałam roztopioną czekoladą i jedna tabliczka czekolady wystarczała akurat na jedno ciastko (21cm
na 23 cm).

Czekoladę roztapia się w kąpieli wodnej. Czekoladę mleczną roztapiałam z jedną łyżką oleju kokosowego, (polewa jest miększa) a do białej czekolady dodałam cukier puder, dzięki któremu polewa jest mniej przezroczysta.

Polewa z białej czekolady

  • jedna tabliczka białej czekolady (u mnie 90g)
  • 2-2,5 łyżki cukru pudru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zmiksować, dodając stopniowo cukier puder i od razu smarować ciastka.

Ważne! Lepiej nie przesadzić z ilością cukru, bo polewa staje się gęsta i trudno otrzymać gładką warstwę.

Dodatek cukru nie wpływa znacząco na smak polewy, a póki co, jest to najlepsza polewa z białej czekolady, jaką robiłam.

Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest

Może Ci się również spodoba