Duże serca z piernika doskonałe na Walentynki!

Duże serca z piernika, wzorowane na ciastkach, które kupowało się na odpuście, kiedy byłam dzieckiem.

Moje serca, zamiast kolorowym lukrem, są ozdobione bakaliami, a ich zrobienie nie sprawi nikomu trudności. Doskonałe na Walentynki!

Ciastka, świeżo po upieczeniu, pokazałam Wam już
w przednim wpisie, tutaj znajdziecie przepis. Dziś pokażę Wam, jak je ozdobiłam.

Materiały

  • serca z piernika
  • czekolada: u mnie biała + cukier puder i mleczna
  • bakalie – np. jagody goji, suszona żurawina, słonecznik

Na temat wykonania nie trzeba wiele pisać. Wzory
na ciastkach najpierw układałam na sucho, a później odtwarzałam na polewie.
Jeśli Wasz wzór jest skomplikowany, możecie wspomóc się zdjęciem.

Ciastka smarowałam roztopioną czekoladą i jedna tabliczka czekolady wystarczała akurat na jedno ciastko (21cm
na 23 cm).

Czekoladę roztapia się w kąpieli wodnej. Czekoladę mleczną roztapiałam z jedną łyżką oleju kokosowego, (polewa jest miększa) a do białej czekolady dodałam cukier puder, dzięki któremu polewa jest mniej przezroczysta.

Polewa z białej czekolady

  • jedna tabliczka białej czekolady (u mnie 90g)
  • 2-2,5 łyżki cukru pudru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, zmiksować, dodając stopniowo cukier puder i od razu smarować ciastka.

Ważne! Lepiej nie przesadzić z ilością cukru, bo polewa staje się gęsta i trudno otrzymać gładką warstwę.

Dodatek cukru nie wpływa znacząco na smak polewy, a póki co, jest to najlepsza polewa z białej czekolady, jaką robiłam.

Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest

Może Ci się również spodoba

  • Pycha! Taki prezent na walentynki każdemu przypadnie do gustu 😉

    • Agnieszka Partyka

      Bardzo mi miło. Mam nadzieję, że przypadnie też do smaku. 😉

  • Ewa

    Wyglądają pysznie i smacznie. Piękna estetyka 🙂

    • Agnieszka Partyka

      Bardzo dziękuję Ewa. 🙂

  • Oj, jakie piękne! Obawiam się jednak, że mi by nie wyszło tak elegancko! 😀

    • Agnieszka Partyka

      Cieszę się, że się podobają. Starałam się, żeby ciasteczka były łatwe. Mają niedoskonałości, ale robię zdjęcia tak, żeby ich nie pokazać. 😉

  • K

    Aż chce się jeść 🙂

    • Agnieszka Partyka

      Dziękuję, K :* Mnie tam zawsze chce się jeść, cóż zrobić, kiedy taki los? 😉

  • Takiego przepisu dziś potrzebowałam! Dziękuję <3

    • Agnieszka Partyka

      Bardzo mnie to cieszy i polecam się na przyszłość. 😉

  • Iwona Siekierska

    Super, pomysł, jak zdążę to upiekę dla swoich Walentynek 🙂 Najbardziej podoba mi się serce białe, z żurawiną i jagodami 🙂 Jest cudne 😉

    • Agnieszka Partyka

      Cieszę się, że się podoba. Wymyślanie wzoru doprowadzało mnie do frustracji, bo z suchego ciastka ciągle spadały jagody. Ramkę ułożyłam krzywo i wystawał bok brzydko wystawał, ale go obcięłam, muszę to dopisać w poście. 🙂 Moje dzieci przedwczoraj dostały po pierniku i dzisiaj mąż przyszedł i pytał, czy dostanie jeszcze ciastko, którego nikt nie lizał.😝

  • Super! Jak widać pierniki nie tylko na Boże Narodzenie 🙂

    • Agnieszka Partyka

      U mnie przez cały rok na okrągło, bo wszyscy lubią, chociaż ja mniej niż inne ciastka. Właściwie nie wiem, czemu poddaję się woli większości, skoro to ja piekę.🤔

  • Aisak

    Wow są przepiękne!!! Fajne przepisy na polewy:) Biała polewa wygląda bardzo efektownie:) Serce z kwiatkami z goi jest przecudne! Ogromny szacun za cierpliwość i precyzję w ułożeniu jagód w kompozycję kwiatową 🙂

    • Agnieszka Partyka

      Panie Aisaku, jestem zaszczycona! Następne serce z piernika, które zrobię, będzie dla Pana.💝😉