Jadalna masa plastyczna
– ciastka dla dzieci
Jadalna masa plastyczna na długi czas zapewni rozrywkę młodszym i starszym dzieciom. Masa z tego przepisu to słodkie ciasto o luźnej konsystencji. Można lepić
z niego dowolne kształty, a później piec i jeść bez obaw. Ciasto wyrabia się szybko – mikserem w jednym naczyniu.
My robimy ciasto w dwóch kolorach – jasne (niezabarwione) i ciemne – z kakao albo z czekoladą. Można też dodać barwniki spożywcze. Upieczone ciastka są miękkie, lekko ciągliwe, a bardziej wypieczone – rumiane
i chrupiące. Przyrządzamy je głównie dla frajdy
z lepienia, ale to wcale nie znaczy, że są mniej smaczne!
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 2/3 kostki masła (można zastąpić 130g margaryny)
- 1 jajo
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z małą górką)
- 1/4 łyżeczki soli
- + 1-2 łyżki kakao lub 60g roztopionej gorzkiej czekolady do ciemnego ciasta
Masło, jajo, cukier i cukier waniliowy ucierać mikserem przez 1-2 min, często zgarniając ze ścian naczynia. Cukier się nie rozpuści, ale im mniejsze grudki zostaną, tym łatwiej będzie lepić z ciasta.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, i ponownie utrzeć. Jasne ciasto jest gotowe. Połowę odłożyć a resztę zmiksować z kakao lub czekoladą.
Rady
- Ciemne ciasto jest mniej sprężyste, szybciej wysycha i częściej pęka podczas pieczenia. (Im więcej kakao, tym trudniej jest lepić.) Jeśli boicie się, że Wasze dzieci łatwo się zniechęcą, przygotujcie mniej ciemnego ciasta.

Słonecznik jest z ciastem z dwoma łyżkami kakao a koń – z jedną łyżką.
- Jeśli ciasto wyschnie podczas lepienia, można dodać do niego trochę wody i wyrobić dłońmi.
Przepis w książce* podaje, jak zrobić ciastka misie: uformować kulki – 3 – cm na tułów, 2 cm na głowę, 1,5 cm na łapki. Kulki układać na nienatłuszczonej blasze, lekko spłaszczając. Starajcie się, żeby ciastka były podobnej wysokości – wtedy upieką się równomiernie.
*Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka z czterech stron świata”, wyd. Astrum, 1993
Piec w 190°C z termoobiegiem przez około 7 minut. Ciastka trzeba wyjąć, kiedy zaczynają się rumienić. Zaraz po upieczeniu są miękkie, po lekkim ochłodzeniu można je zdjąć z blachy podwadzając szpatułką. Studzić ułożone na płaskiej powierzchni. Jeśli ciastka są zbyt twarde, wystarczy zostawić je na powietrzu przez kilka dni.
Podoba Ci się wpis? Nie? Powiedz mi o tym. Głosy Czytelników są dla mnie bardzo ważne – pozwalają się rozwijać i ulepszać teksty.
Chcesz znać nowości? Polub mój fanpage @samarobie. Będzie mi również miło, jeśli udostępnisz wpis znajomym.