Jadalne cukrowe oczy DIY
Kiedy urządzam imprezę, z wyprzedzeniem planuję, co podam na stół. Często jednak z powodu braku czasu moje plany rozmijają się z rzeczywistością. Rezygnuję z niektórych pozycji, albo przygotowuję coś szybszego. Ostatnio znalazłam prosty sposób, żeby szybko i efektownie udekorować słodycze dla dzieci. Jeśli macie przepis na smaczne ciastka,
a chcecie odświeżyć ich wygląd, wykorzystajcie jadalne cukrowe oczy. Słodycze, które dostają oczu, ożywają. Oczy pasują do ciastek, babeczek, tortów, lizaków. Przygotujcie je kilka dni wcześniej, w dowolnym rozmiarze. Bardzo spodobają się Waszym gościom – i dzieciom i dorosłym a przyjęcie zostanie zapamiętane na długo.
Składniki i materiały
- czekolada – najlepiej ciemna, u mnie 40g
- lukier królewski: *białko sparzonego jajka i cukier puder
(i ewentualnie sok z cytryny lub biały ocet winny) - papier do pieczenia (ten brązowy)
- 2 rękawy cukiernicze + końcówki, mogą być też woreczki na mrożonki albo tutki z papieru (jak u mnie)
*Jajko czyścimy gąbką i polewamy wrzątkiem przez co najmniej 3 sekundyPonadto:
waga kuchenna
Pokrojoną czekoladę umieszczamy w szklanej lub plastikowej misce (metalowa za szybko przewodzi ciepło). Miseczkę wstawiamy do większego naczynia
z gorącą wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści.Czekoladowe źrenice
Wykonanie oczek zaczynamy od źrenic. Czekoladowe groszki muszą dobrze zastygnąć, zanim umieścimy je w białku oka z lukru. Czekoladę nalewamy do tutki i wyciskamy małe kółka na matę silikonową albo papier do pieczenia. Gotowe wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, aż zastygną.
Wskazówki
-
Rysowanie kółek zaczynamy od zewnątrz i kończyny na środku. (Tak łatwiej podnieść tutkę).
- Łatwiej wyciska się czekoladę lekko ostudzoną – jest mniej płynna i mniej wycieka.
Białko oka – lukier królewski
Przygotowałam lukier z 30 g białka (trochę mniej niż połowa z jednego jajka), 100 g cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny. Sporo lukru wylało się z tutki podczas pracy a i tak wystarczyło jeszcze na inne dekoracje.
Wszystkie składniki lukru ubijamy krótko mikserem, aż stanie się lekko puszysty. Dzięki ubijaniu oczka są wyższe i szybciej wysychają. W razie potrzeby można dodać więcej lub mniej cukru. Lukier jest gotowy, kiedy kropla upuszczona na płaską powierzchnię tworzy okrągły groszek.
Płynny lukier można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Wykonanie oczek
Na matę silikonową lub papier do pieczenia wyciskamy kółka z lukru. Na kółkach układany groszki z czekolady i zostawiamy na powietrzu lub wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin, żeby oczka wyschły. Jeśli zostanie Wam trochę lukru, możecie wykałaczką namalować błyski w oczach.
Ważne wskazówki
- Wyciskajcie nie więcej niż 1-2 pary kółek z lukru na raz. Na powierzchni szybko powstaje sucha skorupka.
- Groszki czekoladowe wygodnie jest przenosić na końcówce małego noża a na miejscu umieścić palcem.
- Nie róbcie oczek, kiedy jest upał! (Sprawdziłam to.) Jeśli jest gorąco, ułóżcie papier z oczkami na pojemniku z kostkami lodu.
Wysuszone oczka można przechowywać w lodówce lub
w temperaturze pokojowej przez co najmniej kilka dni
w zamkniętym pojemniku.
To może Cię zainteresować:
Ciastka do lepienia
Oczka do zabawek z wytłoczek po tabletkach