Jadalne cukrowe oczy DIY

Ciastka potworki - cukrowe oczy

Kiedy urządzam imprezę, z wyprzedzeniem planuję, co podam na stół. Często jednak z powodu braku czasu moje plany rozmijają się z rzeczywistością. Rezygnuję z niektórych pozycji, albo przygotowuję coś szybszego. Ostatnio znalazłam prosty sposób, żeby szybko i efektownie udekorować słodycze dla dzieci. Jeśli macie przepis na smaczne ciastka,
a chcecie odświeżyć ich wygląd, wykorzystajcie jadalne cukrowe oczy.
Słodycze, które dostają oczu, ożywają. Oczy pasują do ciastek, babeczek, tortów, lizaków. Przygotujcie je kilka dni wcześniej, w dowolnym rozmiarze. Bardzo spodobają się Waszym gościom – i dzieciom i dorosłym a przyjęcie zostanie zapamiętane na długo.

Jadalne cukrowe oczy DIY - składniki

Składniki i materiały

  • czekolada – najlepiej ciemna, u mnie 40g
  • lukier królewski: *białko sparzonego jajka i cukier puder
    (i ewentualnie sok z cytryny lub biały ocet winny)
  • papier do pieczenia (ten brązowy)
  • 2 rękawy cukiernicze + końcówki, mogą być też woreczki na mrożonki albo tutki z papieru (jak u mnie)
    *Jajko czyścimy gąbką i polewamy wrzątkiem przez co najmniej 3 sekundy

    Ponadto:

    waga kuchenna

    Pokrojoną czekoladę umieszczamy w szklanej lub plastikowej misce (metalowa za szybko przewodzi ciepło). Miseczkę wstawiamy do większego naczynia
    z gorącą wodą i czekamy, aż czekolada się rozpuści.

     Czekoladowe źrenice

    Wykonanie oczek zaczynamy od źrenic. Czekoladowe groszki muszą dobrze zastygnąć, zanim umieścimy je w białku oka z lukru. Czekoladę nalewamy do tutki i wyciskamy małe kółka na matę silikonową albo papier do pieczenia. Gotowe wkładamy do lodówki na kilkanaście minut, aż zastygną.

    jadalne cukrowe oczy DIY - źrenice

    Wskazówki

  • Rysowanie kółek zaczynamy od zewnątrz i kończyny na środku. (Tak łatwiej podnieść tutkę).

  • Łatwiej wyciska się czekoladę lekko ostudzoną – jest mniej płynna i mniej wycieka.

    Białko oka – lukier królewski

    Przygotowałam lukier z 30 g białka (trochę mniej niż połowa z jednego jajka), 100 g cukru pudru i łyżeczki soku z cytryny. Sporo lukru wylało się z tutki podczas pracy a i tak wystarczyło jeszcze na inne dekoracje.

    Wszystkie składniki lukru ubijamy krótko mikserem, aż stanie się lekko puszysty. Dzięki ubijaniu oczka są wyższe i szybciej wysychają. W razie potrzeby można dodać więcej lub mniej cukru. Lukier jest gotowy, kiedy kropla upuszczona na płaską powierzchnię tworzy okrągły groszek.

    Płynny lukier można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Jadalne cukrowe oczy DIY

Wykonanie oczek

Na matę silikonową lub papier do pieczenia wyciskamy kółka z lukru. Na kółkach układany groszki z czekolady i zostawiamy na powietrzu lub wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin, żeby oczka wyschły. Jeśli zostanie Wam trochę lukru, możecie wykałaczką namalować błyski w oczach.

Jadalne cukrowe oczka DIY

Ważne wskazówki

  • Wyciskajcie nie więcej niż 1-2 pary kółek z lukru na raz. Na powierzchni szybko powstaje sucha skorupka.
  • Groszki czekoladowe wygodnie jest przenosić na końcówce małego noża a na miejscu umieścić palcem.
  • Nie róbcie oczek, kiedy jest upał! (Sprawdziłam to.) Jeśli jest gorąco, ułóżcie papier z oczkami na pojemniku z kostkami lodu.

Wysuszone oczka można przechowywać w lodówce lub
w temperaturze pokojowej przez co najmniej kilka dni
w zamkniętym pojemniku.

Ciastka z oczami

Oczka cukiernicze DIY

Ciastko uśmiech
To może Cię zainteresować:

Ciastka do lepienia
Oczka do zabawek z wytłoczek po tabletkach

Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest

Może Ci się również spodoba

  • Proste i genialne rozwiązanie na wspaniałą dekorację <3 Synek ma niedługo urodzinki, więc skorzystam na pewno a efektem się pochwalę 🙂

    • Aga, cieszę się, że znalazłaś u mnie coś fajnego. 🙂 Czekam niecierpliwie na zdjęcia Twoich słodyczy. 🙂 Wszystkiego najlepszego dla Synka!

  • Buba Bajdocja

    Już mogę wpisać komentarz, więc wpisuję: Świetny pomysł! 🙂

    • Bardzo Ci dziękuję! 🙂 Za odwiedziny, komentarze i za wiadomość.

  • Wspaniałe! Często piekę czekolodowo-wiśniowe babeczki 🙂

    • Dziękuję Marta! Do babeczek oczka jak znalazł. Ja właśnie planuję zrobić babeczki – potwory. 🙂