Walentynkowe ciasteczka serca – spodobają się każdemu!

Samodzielnie zrobione prezenty najbardziej zapadają
w pamięć. Walentynkowe ciasteczka serca
można upiec
z dowolnego przepisu, a piękne dekoracje dodadzą im odświętnego charakteru. Żeby moje ciastka kojarzyły się
z Walentynkami, ozdobiłam je czerwonymi wzorami
z suszonych owoców i różowym lukrem. Sposób z owocami jest pracochłonny, jeśli chce się ułożyć skomplikowany wzór, ale przy niewielkim nakładzie pracy i bez specjalnych umiejętności też można zrobić efektowne ozdoby. 🙂

Materiały

  • ciasto (u mnie piernik)
  • białko jaja
  • cukier puder
  • czerwone suszone owoce (żurawina i jagody goji)
  • opcjonalnie burak ćwikłowy albo barwnik spożywczy

Rodzaj ciasta nie ma znaczenia. Ja zrobiłam ciasto piernikowo – drożdżowe. Takie ciasto nie twardnieje
po upieczeniu i można je od razu jeść. Tradycyjne ciasto piernikowe jest mniej kruche, za to można je przyciąć jeszcze po wyjęciu z piekarnika, dopóki jest gorące. Ciastka wycięłem nożem od papierowych szablonów.

Ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki miodu (dodałam sztuczny)
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej (pominęłam)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g drożdży
  • 120 g masła

W naczyniu zmieszać mąkę, sodę, cukier i przyprawę
do piernika. Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Do masy dodać pokruszone drożdże i rozprowadzić. Wlać do suchych składników, dodać jaja i wyrobić ciasto. Rozwałkować, podsypując niewielką ilością mąki, na grubość 3-4mm (u mnie grubsze o co najmniej połowę), wyciąć ciastka i piec
z termoobiegiem w 190°C przez 8-12 minut (u mnie 15 min).

Z takiej ilości ciasta wycięłam 3 duże serca 20cm x 23 cm i 5 małych 9cm x 11cm.

Najwięcej czasu w dekorowaniu ciastek zajmuje wymyślanie wzorów. Mnie najłatwiej było układać owoce na suchym ciastku, następnie smarować lukrem inne ciastko i po kawałku przenosić wzór. Duże elementy układałam palcami, najmniejsze kawałki żurawiny przenosiłam przyklejone
do wykałaczki i odklejałam drugą wykałaczką.

Do dekoracji użyłam lukru królewskiego. Jest nieprzezroczysty i ma śnieżnobiały kolor. Robi się go
z surowego białka, dlatego jajo trzeba wyparzyć. Lukier szybko wysycha, ciastka można długo przechowywać (domek z piernika zjedliśmy po 4 tygodniach) i nie trzeba trzymać ich w lodówce.

Lukier

  • 1 białko średniego jaja
  • cukier puder – u mnie 10 łyżek

Jajo wyparzyć, wkładając do wrzątku na 3 sekundy. Oddzielić białko, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach przez 5-10 minut. Ubity lukier staje się puszysty, tworzy grubszą warstwę, mniej spływa i jest mniej przejrzysty. Lukru z podanej ilości składników wystarczy
na pokrycie 4 mniejszych ciastek.

Lukier można barwić sokiem z buraka ćwikłowego. Żeby uzyskać sok, kawałki obranego buraka zasypuje się cukrem. Pierwsze krople soku pojawią się  po kilku minutach, większa ilość zbierze się po kilku godzinach. Lukier zmieszany
z sokiem będzie miał liliowo-różowy kolor, ciemniejszy odcień można otrzymać, rozprowadzając sok po warstwie lukru
na ciastku.

 

Jeśli podobał Ci się wpis, w tym tygodniu zapraszam na jego kontynuację. Będą nowe zdjęcia ciastek i pokażę, jak zrobić polewę z białej czekolady. Aby być na bieżąco, polub mój fanpage lub obserwuj mnie na Instagramie. ?


Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest

Może Ci się również spodoba

  • Aisak

    Wow! Jak pięknie udekorowane pierniki 🙂 Świetny pomysł na prezent! Przepis muszę wypróbować:)

    • Agnieszka Partyka

      Dziękuję 🙂 Przepis jest fajny, piekłam z niego już 3. raz. 🙂

  • Ania

    Jesteś niesamowita 😀 Jak ładnie wyglądają 🙂

    • Agnieszka Partyka

      Dziękuję, jest mi bardzo miło. 🙂

  • K

    Ślinka mi cieknie!

    • Agnieszka Partyka

      Bardzo mnie to cieszy. 🙂

  • Pingback: Duże serca z piernika - Sama robię()

  • Agata

    Hej, mam pytanie. Ciekawi mnie czy takie ciasto zachowuje swoją świeżość tak długo jak zwykły piernik?

    • Agnieszka Partyka

      Niestety nie. U mnie jest suche powietrze i jeśli ciastka leżą nieopakowane, to już następnego dnia są twardawe. Suche ciastka można długo przechowywać a później, jak tradycyjne pierniki, zamknąć z kawałkiem jabłka, żeby zmiękły.