Walentynkowe ciasteczka serca – spodobają się każdemu!
Samodzielnie zrobione prezenty najbardziej zapadają
w pamięć. Walentynkowe ciasteczka serca można upiec
z dowolnego przepisu, a piękne dekoracje dodadzą im odświętnego charakteru. Żeby moje ciastka kojarzyły się
z Walentynkami, ozdobiłam je czerwonymi wzorami
z suszonych owoców i różowym lukrem. Sposób z owocami jest pracochłonny, jeśli chce się ułożyć skomplikowany wzór, ale przy niewielkim nakładzie pracy i bez specjalnych umiejętności też można zrobić efektowne ozdoby. 🙂
Materiały
- ciasto (u mnie piernik)
- białko jaja
- cukier puder
- czerwone suszone owoce (żurawina i jagody goji)
- opcjonalnie burak ćwikłowy albo barwnik spożywczy
Rodzaj ciasta nie ma znaczenia. Ja zrobiłam ciasto piernikowo – drożdżowe. Takie ciasto nie twardnieje po upieczeniu i można je od razu jeść. Tradycyjne ciasto piernikowe jest mniej kruche, za to można je przyciąć jeszcze po wyjęciu z piekarnika, dopóki jest gorące. Ciastka wycięłem nożem od papierowych szablonów.
Ciasto
- 4 szklanki mąki
- 4 jaja
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki miodu (dodałam sztuczny)
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej (pominęłam)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g drożdży
- 120 g masła
W naczyniu zmieszać mąkę, sodę, cukier i przyprawę do piernika. Masło rozpuścić z miodem, przestudzić. Do masy dodać pokruszone drożdże i rozprowadzić. Wlać do suchych składników, dodać jaja i wyrobić ciasto. Rozwałkować, podsypując niewielką ilością mąki, na grubość 3-4mm (u mnie grubsze o co najmniej połowę), wyciąć ciastka i piec
z termoobiegiem w 190°C przez 8-12 minut (u mnie 15 min).
Z takiej ilości ciasta wycięłam 3 duże serca 20cm x 23 cm i 5 małych 9cm x 11cm.
Najwięcej czasu w dekorowaniu ciastek zajmuje wymyślanie wzorów. Mnie najłatwiej było układać owoce na suchym ciastku, następnie smarować lukrem inne ciastko i po kawałku przenosić wzór. Duże elementy układałam palcami, najmniejsze kawałki żurawiny przenosiłam przyklejone do wykałaczki i odklejałam drugą wykałaczką.
Do dekoracji użyłam lukru królewskiego. Jest nieprzezroczysty i ma śnieżnobiały kolor. Robi się go
z surowego białka, dlatego jajo trzeba wyparzyć. Lukier szybko wysycha, ciastka można długo przechowywać (domek z piernika zjedliśmy po 4 tygodniach) i nie trzeba trzymać ich w lodówce.
Lukier
- 1 białko średniego jaja
- cukier puder – u mnie 10 łyżek
Jajo wyparzyć, wkładając do wrzątku na 3 sekundy. Oddzielić białko, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach przez 5-10 minut. Ubity lukier staje się puszysty, tworzy grubszą warstwę, mniej spływa i jest mniej przejrzysty. Lukru z podanej ilości składników wystarczy
na pokrycie 4 mniejszych ciastek.
Lukier można barwić sokiem z buraka ćwikłowego. Żeby uzyskać sok, kawałki obranego buraka zasypuje się cukrem. Pierwsze krople soku pojawią się po kilku minutach, większa ilość zbierze się po kilku godzinach. Lukier zmieszany
z sokiem będzie miał liliowo-różowy kolor, ciemniejszy odcień można otrzymać, rozprowadzając sok po warstwie lukru
na ciastku.
Jeśli podobał Ci się wpis, w tym tygodniu zapraszam na jego kontynuację. Będą nowe zdjęcia ciastek i pokażę, jak zrobić polewę z białej czekolady. Aby być na bieżąco, polub mój fanpage lub obserwuj mnie na Instagramie. ?